Olta Nedir Olta Kamışı Özellikleri Nelerdir

Olta Nedir Olta Kamışı Özellikleri Nelerdir

İlk çağlardan bu yana besin kaynağı olarak ve vitaminleri sayesinde vücut direncimizin yüksek olması, düşünme yetimizde yeterli olabilmemizde ki büyük rolü üstlenen balıkları tüketmekte önemli bir yer edinmekteyiz. İlkel anlamda ve günümüz şartlarında bir çok yöntem sayesinde balık avını gerçekleştirmekteyiz. Büyük avlanmalarda kullanılan ağ çeşitleri, hobi olarak balık tutkunları için olta kamışı ve tekne turlarında kullanım rahatlığı olan el oltalarını kullanmaktayız. Büyük avlanmalarda kullanılan bir çok ağ çeşidi bulunmaktadır. Ağ çeşitliliği balık türlerine ve bulunan deniz sıcaklığına göre değişkenlik göstermektedir. Büyük avlanma yapan kişi ve kurumların hobi olarak değil geçim kaynağı olarak bu işi yapmaktadırlar. Genel olarak babadan oğula geçen balıkçılık terimi büyük avlanma yapan kişilerde gözlemlenmektedir. El olta kullanımında genel olarak kayalıkların olmadığı deniz kıyılarında ve göl kısımlarında yaygınlaşmaktadır. El oltalarının zahmetli olduğu ve kullanım sırasında tutulan balığın büyüklüğüne göre ve cinsine göre belirli kazalara sebebiyet vermektedir. Kazların önlenmesi adı altında gerekli olan malzemeleri ve sağlık çantasını kullanmakta ve önlem almakta her daim fayda vardır. Sahil kesimlerinde kullanımı yaygınlaşmış olan kamışlı oltalarda marka, model ve cinsine göre oldukça çeşitliliğe ev sahibi yapmaktadır. En iyi olta kamışını almadan önce avlanma yapacağınız bölgede hangi balık türlerinin bulunduğunu ve almanız gereken malzemelerin neler olduğunu bilmemizde fayda vardır. Satışı gerçekleşen her oltanın kullanımı ve özellikleri belirli balıklar ile kısıtlıdır. Ülkemizde kullanımı yaygınlaşan ve çoğu balık türene göre uygun olan kamışlı olta surf kamışlı oltalardır. Surf kamışlı oltaların özellikleri kamışındaki bileşenlerinin sağlam ve dayanıklı olması, uzunluğu sayesinde uzak noktalara atış yapabilen, ağırlıklar ile atış yapıldığı sırada mekanizmasının hızlı ve etkili olması ağırlığın kopmaması sayesinde günümüz şartlarında kullanılan, balık tutanların tavsiye ettiği olta çeşididir. Günümüzde olta kamışı alındığı sırada iki seçenek arasında duraksadığımız, karbon olta kamışımı yoksa fiber olta kamışımı daha iyidir. Karbon içeren olta takımlarında kırılganlık yüksel olduğundan dolayı büyük balık avlanmalarında dikkatli olunması gerekmektedir. Fiber oltalarda ise kırılganlığın en aza indirildiği ama olta üzerinde bulunan misina ipini düzeltme ve karışmasını önleyen halkaların yapışkanlığı dayanıksızlık olarak noksanlığa sahiptir. Karbon fiber olta kamışını almadan önce bulunduğumuz bölge için tavsiye edilen olta kamışını kullanmakta fayda vardır.

 

Olta kamışı çeşitleri ve özellikleri ;

 

Surf olta kamışı; uzun kamış olmasının getirmiş olduğu avantajlar arasında uzun mevzi atışı, büyük ve cins balıklara karşı dayanıklı ve esnek bir yapıya sahiptirler.

Parçalı olta kamışı; parçalı kamışlar iki parçadan başlayıp kamış özelliklerine göre artış sağlamaktadır, parçalı olmasındaki avantajlar, kamıştaki dayanıklılığı artırmaktadır, balık geldiği zaman bunu daha rahat bir şekilde hisseder tepki olarak erken yanıt verebilirsiniz.

Porselensiz olta kamışı; tatlı su oltası olarak bilinen ve porselen yapısı sayesinde dayanıklılığı arttıkça hassasiyet oranı azalmaktadır. Tuzlu sularda kullanımı yaygınlaşmamış, tuzlu su için tavsiye edilmemektedir.

Çıkrık olta kamışı; okyanus ve büyük denizler için ideal yapı özelliklerine sahip olan, ip sarma mekanizmasında yüksek sarım gücüne sahip, dayanıklılığı yüksek olan olata kamış türüdür