Sakız Nedir Zararları Nelerdir

Sakız Nedir Zararları Nelerdir

Günlük yaşantımızda her yaş grubunun rahat bir şekilde tüketimini gerçekleştirdiği bitmek bilmeyen eşsiz bir lezzet. Sunulan bu lezzet seneler öncesinden ağaçlardan toplamış oldukları sakız benzeri ürünler ile bitkilerden topladıkları yaprakları önce kurutup ardından toz haline getirip son adım olarak ağaçlardan topladıkları sakız ile karıştırıp tüketilmeye başlamıştır. Gün geçtikçe dünya genelinde coğrafi keşifler sayesinde yeni sakız ağaçlarının keşfi ve yeni baharatların keşfi ile sakız aroması yoğunluğu çok farklı şekillerde gerçekleştirilmektedir. Günümüzde farklı çeşitlere ev sahipliği yapan sakız çeşitleri ve aromaları ile her damağa uygun sakız çeşitlerine ulaşım sağlamak mümkün bir hal almaktadır. Günümüzde farklı çeşitliliğe ev sahipliği yapan sakız çeşitleri bilindiği gibi saf olmamaktadır. Doğal olmayan yapay tatlandırıcılar kullanılarak seri bir şekilde üretimi gerçekleştirilir. Kırsal alanlarda köylü olan insanların doğal olarak üretilen sakızı tüketmektedirler. Sakızları kendileri üreterek, üretiminde doğal malzemeler kullanılmaktadır. Üretmiş oldukları sakız oldukça sert bir yapıya sahiptir. Sakızı ilk çiğnemeye başladıktan yaklaşık olarak bir hafta sonra sakızda yumuşama olmaya başlamaktadır. Bu yumuşama gerçekleştikten sonra keyifli bir şekilde çiğnenmeye başlamaktadır. Bu sakızları çiğnemek ve sabırlı bir şekilde yumuşamasını beklemek oldukça zor bir durumdur. Kırsal alanlarda üretilen bu sakız türü kenger sakızı olarak bilinmektedir. Doğal olarak üretilen bu sakız kenger bitkisinden meydana gelmektedir. Kenger bitkisi yabani bir ot olarak bilinse de sakız yapılması dışında yemek ve salatalarda da kullanılmaktadır. Kenger bitkisinin dış kısmı dikenli bir yapıya sahip olması ile dış yüzeyi dikkatli bir şekilde soyularak tüketilmektedir.

 

 

Peki damağımıza uygun çeşitli olan sakızın zararları ve yararları nelerdir.

Çok fazla sakız çiğnemek kilo kontrolüne büyük ölçüde fayda sağlamaktadır. İştah kapatma görevi görerek obez olan insanların günde ortalama olarak 2 – 3 saat tüketilmesinde fayda olacaktır.

Sakız tüketimi sırasında sürekli olarak yutkunma gerçekleştiği için mide besin geleceğini düşünerek asit enzimlemeye başlamaktadır. Salgılanan enzim sayesinde öğütülecek besin bulunamadığından dolayı midemizde ağrı gerçekleşmektedir. Sakız tüketiminde öğün yemeklerinizi normal zamana göre daha az tüketim gerçekleşmektedir.

Sakız çiğnemek vücudumuzda sürekli olarak çene hareketimizden dolayı kan akışında hızlanma gerçekleşir ve bu sayede kan beynimize daha fazla pompalanır.

Normal şekilde sakız çiğnemek ağız sağlığını ve beyazlığında koruma ve kalkan görevi görmektedir. Fazla süre ağzımızda duran sakız dişlerimizde bulunan bakterileri besleyerek diş çürümesine sebep olmaktadır. Bu durum yalnızca şekerli sakızlar için geçerli olmaktadır.

Sert yapısı ile çene kaslarında hızlı bir şekilde kasılmalar meydana gelir ve çene yapısı belirginleşir. Bunula beraber 30 yaşlardan sonra oluşacak olan çene altı et sarkığını büyük ölçüde önlemiş olmaktadır.

Sakız çeşitleri arasında günümüzde damla sakız aromalı olarak herkes tarafından tüketilip stresi oldukça azaltmaktadır.