Şanlıurfa Sıra Geceleri

Şanlıurfa Sıra Geceleri

Urfa Sıra Geceleri

 

Ülkenin her köşesinde farklı kültür, eğlence ve gezi imkanı bulunmaktadır. Urfa pek çok özelliği ile bilinen şehirlerarasında yerini almaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan şehir Peygamberler diyarı olarak anılmaktadır. Sıra geceleri Urfa'nın en önemli etkinliği olmaktadır. Halk türküleri ile özdeşleşen bu gecede saz ve söz yer almaktadır.

 

 Sıra gecesinde musiki ve sohbet dışında özenle kurulan sofralar bulunmaktadır. Yörenin gezilecek pek çok yeri dışında sıra geceleri mutlaka katılmak gereken etkinliklerdir. Köklü bir kültürel mirası bulunmaktadır. Urfa sıra geceleri hakkında bilgi almak için çeşitli kaynaklar vardır. Ayrıca şehre giden kişilerin burada etkinlikler ile ilgili bilgi alması mümkün olmaktadır. Sıra gecesi karşılıklı oturma yerlerinin olduğu alanlarda yapılmaktadır.

 

 Sıra Gecesi Adetleri Nelerdir?

 

 Sıra gecesi yapılan mekanlarda sazların dışında yemekler olmaktadır. Sıra gecelerinin en önemli yemeği çiğ köfte yoğurma seremonisi olmaktadır. Sıra gecelerinde çekilen halaylar ise geceye ayır bir hava katmaktadır. Urfa sıra geceleri alkollü mü? Sorusu da araştırılmaktadır. Mekanlara göre alkol sunumu farklı olabilmektedir. Bazı mekanlarda alkol sunulmamaktadır. Ama opsiyonlu olan yerlerde vardır. Söylenen türküler ile gece tamamlanmaktadır.

 

 Sıra gecesinde saz, söz ve çiğ köfte olması gereken adetlerdir. Çiğ köftenin el ile yoğurulması gerekmektedir. Çiğ köfte et ile yapılmaktadır. Urfa sıra gecesi fiyatları 2022 değişiklik göstermektedir. Kişilerin yedikleri yemekler ve içkili olmasına göre fiyat farklılıkları olmaktadır. Kişi başı fiyat alkol dışında 170 TL civarında olmaktadır. Çiğ köfte yapımı sonrası ise ikram öncesi tavana atma adeti bulunmaktadır. Çiğ köftenin tavana yapışması kıvamının tam olduğu anlamına gelmektedir.

 

 Sıra gecesi halkın yarattığı ve günümüze kadar devam eden bir gelenek olmaktadır. Erkekler arasında yapılan bir meclistir. Çocuklar küçük yaşta sıra gecesine götürülmektedir. Sıra gecelerinde uzun hava yanında yöresel türkülerde söylenmektedir. Şarkıların hatasız ve en doğru şekilde okunması önemli olmaktadır. Eskiden sıra gecesinde fincan saklama gibi oyunlarda oynanmaktaymış. İnsanlar arası yaşanan bir dayanışma kültürü olarak başlamış.

 

 Sıra Gecesi Türküleri

 

 Urfa sıra gecesinde saz ve muhabbet olması önemli olmaktadır. Davul gösterisi de en fazla ilgi çeken bölüm olmaktadır. Davul ustalarının çaldığı türküler eşliğinde ritim tutulmaktadır. Urfa sıra geceleri türküleri sözleri genellikle Urfa yöresine ait olmaktadır. Urfa yöresi dışında da türkülere yer verilmektedir. Türkülerden bazıları şunlardır;

 

-Arabası mavi boya

 

-Ayağında kundura

 

-Urfa'ya paşa geldi

 

-Nemrut'un kızı

 

-Etek sarı

 

-Ay doğar ayan ayan

 

-Delalım

 

-Havar bu sen

 

Bu türküler söylenen türkülerin sadece bir kaç tanesi olmaktadır. Türküleri söyleyen ve saz çalan birden fazla kişi bulunmaktadır. Mekanda saz ve sözün muhteşem uyumu vardır. Sıra gecesi düzenlenen birden fazla mekan bulunmaktadır. Seviyeli ve kaliteli ortamlar için internet üzerinden araştırma yapılmaktadır.

 

 Urfa Sıra Gecesi Mekanları

 

Konuk Evi Sıra Geceleri Rezervasyon Yap

05423122651

 Sıra gecesi için birden fazla mekan bulunmaktadır. Ala Han Butik hem otel hem de sıra gecesi mekanı olarak iş yapmaktadır. Kaliteli ve nezih mekan arayanlar için doğru bir tercih olmaktadır. Yemek ve müzik kalitesi iyi olmaktadır. Mekanda isteyenler için alkol servisi de yapılmaktadır. Urfa'da sıra gecesi mekanları birden fazla olmaktadır.

 

 Sultanbey Konukevi sıra gecesi organizasyonu yapan başka bir mekandır. Sahibi Muhittin Demir en iyi çiğ köfte yarışmasında da birincilik kazanmıştır. Gülizar sıra geceleri ile bilinen farklı bir mekandır. Konaklama imkanı da bulunan bu mekanda güzel sıra geceleri organize edilmektedir. Urfa Konukevi sıra gecesi organizasyonu yapan başak bir mekandır.

 

 Urfa Sıra Gecesi Fiyatları

 

 Urfa pek çok kültüre ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Gezip görülmesi gereken bu şehirde Urfa sıra gecesi mekan tavsiye için birden fazla yer vardır. Mekanların hepsinde farklı bir fiyat söz konusu olmaktadır.