Peyzaj ve Çocuk Oyun Alanları

Peyzaj ve Çocuk Oyun Alanları

      Peyzaj ve çocuk oyun alanları günümüz de pek fazla önem verilmemektedir. Günümüzde ki kent merkezlerinde beton yığınlarından oluşmuş çevreler görüyoruz, binalar görüyoruz çocukların oynayabileceği bir yaşam alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Çocuklarımızın özgür olabilmesi rahat yaşaması için onlara uygun şekilde mekanlar uygulamak çok önemlidir. Çocuklara özgü bir kent alanı oluşturup sosyal faaliyetlere katılım sağlanması için çocuk oyun alanları yapılmasında oldukça önemlidir. Çocuk oyun alanları çocukların kendilerini geliştirebilmelerinde, yeni arkadaş ortamının olmasında ve kendini tanıyıp bilmesinde en öenmli yollardan birtanesidir. Çocuklar için oyun alanı olmaması demek sadece evde tıkalı kalıp farklı bir şey yapmasını beklemeyin çocuklarında bir ihtiyaç gereği duyduğu kendini ev dışında özgür hissedebilmesi için bir alan olması bilincinde olmaları gerekir. Kendine güven konusunda, nereye nasıl bir şey uygulaması hakkında bilgi sahibi olması için çeşitli oyun alanlarının olmasında fayda vardır. Sosyal bağın kuvvetli olması için öğrenme fırsatı verilerek bir şekilde gelişir. Bir çocuğun beyni oyun oynayarak çalışır ve bunun sayesinde yeni yeni şeyler öğrenmede faysa sağlar.

Genel bir duruma bakarsak avrupa birliği ülkelerinde çocuk oyun alanları olarak çok yetersiz görülmekteyiz. Çevre de yeterli sayıda çocuk oyun alanları olmayıp çocuğun fiziksel gelişimine fayda sağlasa da zihinsel gelişimine etki edememektedir. Günümüzde yapılan oyun alanları çocukların fikirlerini almadan yapılmaktadır. Oysa çocukların orada vakit geçirebileceği bir alanının olabilmesi için çocuklardan ne istedikleri hakkında bilgi alınması gerekebilir.

Konu ile ilgili araştırma yapmak isteyenler, daha aktif bir oyun alanı olması için gerekli kurum ve kuruluşlardan yardım alınması gerekir yani peyzaj mimarlığı alanın da birlite yapılan araştırmalarda yardımlaşarak çocuk oyun alanlarının oluşumu için kaliteli birincil yollardan birtanesidir.