Gaziantep Tarihi Kültürü Ve Etnik Kökeni

Gaziantep Tarihi Kültürü Ve Etnik Kökeni

Gaziantep; Tarihi, Kültürü Ve Etnik Kökeni Hakkında Herşey

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin görkemli kentlerinden biri olan Gaziantep; köklü tarihi, kültürü, ev sahipliği yaptığı uygarlıkları, İslam öncesi ve İslam devrindeki konumu, etnik kökeni, gelenekleri ve esnaflığıyla bilinen mozaik kentlerimizden biridir. Evvelden beri Gaziantep toprakları devletlerce arzulanan bir şehir olmuştur. Özellikle tarihçesi incelendiği zaman bu topraklarda yaşamış medeniyetler sayesinde halen eski uygarlıkların izlerine rastlanır.

 Evvelden beri Gaziantep şehri defalarca kuşatılmış önemli bir şehir olmuştur. Şehrin eski zamanlardaki kıymeti ve coğrafi konumu nedeniyle bu topraklarda birlikler, topluluklar, imparatorluklar ve ordular yer almıştır. Her medeniyetin egemen olduğu dönem boyunca Gaziantep'e kattığı kültürel değerler bugün bile hale hissedilmekte.

 Gaziantep Tarihi

 Gaziantep tarihi çok eski çağlara dayanır. Milattan önce ve sonrası bulunan Gaziantep şehri ipek yolunun kesiştiği bir noktada bulunur. Ticarette söz sahibi olabilmek için de ilk çağlardan beri medeniyetler Gaziantep'i hep istemiştir.

 Gaziantep şehri yüzyıllar boyunca fethedilerek imparatorluklar arasında el değiştirmiştir. Yakın geleceğe kadar uzanan savaş dolu geçmişi milli mücadele dönemine dek sürmüştür. Milli mücadelede gösterdiği kahramanlıkları nedeniyle de bugünkü Gaziantep haline gelmiştir. Milli mücadele kahramanlıkları sonrasında da bu büyük şehre Gazi unvanı verilmiştir.

 

 İslam Öncesi Gaziantep;

 Gaziantep şehri bugün turizmin gözde kentlerinden biridir. Bunun başlıca sebebi bölgenin en görkemli şehirlerinden biri olmasıdır. İslam öncesi tarihi de dikkate alındığı zaman bugün neden turizmde önemli bir merkez olduğu anlaşılmaktadır.

 Gaziantep bölgesinin tarihi Paleolitik (Eski Taş) dönemine kadar uzanır. Yapılan kazı çalışmaları ve elde edilen bulgular neticesinde Gaziantep'in eski taş döneminin kültür izlerini taşıdığı görülmektedir. Aynı çalışmalarda İlk Tunç Çağ buluntularına da rastlanmış ve büyük krallıkların hüküm sürdüğü topraklar olduğu tahmin edilmektedir.

 İslam Devrindeki Gaziantep;

 İslam devrine uzanacak olursak Gaziantep'in bu çağlarda çok daha kıymetli olduğu zamanları görebiliriz. İslam orduların şehri kuşatmadan önce Doğu Roma İmparatorluğu(Bizans) iç işlerinde bağımsız hüküm süren imparatorluktu. Bölgenin stratejik önemi nedeniyle İslam orduları şehri Bizanslıların elinde alarak uzun bir dönem egemen olmuştur. Şehrin o dönemden bugüne 21.yy.'a kadar hala kültür izlerini taşıdığı mozaik kent özelliğini kaybetmemiştir. Eskiden beri Gaziantep çeşitli uygarlıkların sadece kültür izlerini değil aynı zamanda gelenek ve göreneklerini de canlı tutabilmeyi başarmıştır.

 Gaziantep Kültürü

 Gaziantep'i ziyaret ettiğiniz zaman şehrin hiç tanımadığınız kültür örneklerine şahit olabilirsiniz. Eskiden beri edinilen kültürel değerler her zaman korunmuş ve her geçen zaman üzerine konarak çeşit çeşit kültürlere sahip olmuştur. Eskiden yaşamış medeniyetlerin etnik kökenleri ve davranışları geleneklerini bu zamana kadar saklı tutmayı başarmıştır. Bugün herkesin lezzetini merak ettiği meşhur yemekleri de en güzel örneklerden biridir.

 Gaziantep Etnik Kökeni

 Gaziantep bugün bile dünyanın her yerinden akın akın ziyaretçi çekebilmektedir. İlk zamanlardan bu yana insanlar birlik ve düzen içerisinde yaşam sürdürebilmeyi başarabilmiştir. Bu nedenle Gaziantep'te etnik köken birliğinin en güzel şekliyle sağlandığını görebilirsiniz. Ayrıca Gaziantep'in bu kadar fazla birlik ve düzene sahip olmasının bir diğer nedeni de bulunduğu coğrafyasıdır.

 Gaziantep'in Coğrafi Yapısı

 Gaziantep Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu'nun birleştiği bir konumda bulunur. Ancak iklimlerinde 4 farklı bölgenin özelliklerine rastlanır. Sebebiyse sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer almaz aynı zamanda Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerin de kesiştiği yakın konumda yer alır.

 

 Gaziantep Akdeniz'den beri uzanan Toros dağlarının Sof dağlarına kadar uzandığı bir ilimizdir. Ayrıca Sam, Ganibaba, Sarıkaya ve Dülükbaba dağları da ilin dağları arasında yer almaktadır. Akarsu, nehir ve dereler dağlardan uzanarak Fırat'a karışan Nizip Çayı da bulunur.

 Gaziantep'te doğal güzellikler ve GAP çalışmalarıyla devam eden önemli projeler doğal kaynakları her zaman daha da artırmayı hedeflemiştir. Bu yüzden de yapay projeler uygulanmaya başlanmıştır.

 Gaziantep Gelenekleri

 Gaziantep gelenek ve görenekleri ili ziyaret etmek için en güzel nedenlerden biri olarak karşınıza çıkar. Aile ve birlik kavramları saygı ve sevgi çerçevesinde gelenek ve görenekleri yaşatmaktadır. Düğün ve nişan merasimlerden sünnet merasimlerine kadar her yerde kültürün etkilediği gelenekleri görmeniz mümkün. Kentin her yerinde özellikle yaz aylarında bulunduğunuz zaman gelenek ve göreneklere şahit olmanız işten bile değil.

 Gaziantep'in Meşhur Yemekleri

 Gaziantep denildiği zaman akla ilk gelen şey meşhur olan yemekleridir. Türkiye'nin hemen hemen her yerinde bu meşhur Gaziantep mutfağı bulunur. Ancak o meşhur yemekleri yerinde tatmak isteyebilirsiniz. Antep fıstıklı baklavadan Ali nazik kebabına kadar lezzetli yemekleri Gaziantep restoranlarında tatmak istediğiniz zaman merak etmeyin Esnaf724'de bulabilirsiniz. Sektörümüzün tek ve en büyük gücü olarak dilediğiniz firmaya ulaşmanızı sağlıyoruz.

 

 Gaziantep'in işte meşhur yemekleri;

 Antep fıstıklı baklava, lahmacun, ayva kebabı, ali nazik kebabı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, kakırdaklı börek, cacıklı Arap köftesi, yenidünya kebabı, yoğurtlu köfte, fıstıklı dolma sarma, tene katması, patlıcan kebabı, batma kaymak, nohut dürüm, firik pilavı, ciğer yahni ve kadayıfı meşhur lezzetli yemekleridir. Daha listede olmayan pek çok yemekleri de bulunur. Gaziantep'in meşhur yemeklerini ünlü restoranlarda tatmak isterseniz de restoranlarınızı sistemimiz üzerinden kolayca bulabilirsiniz.

 Gaziantep Konak Yerleri

 Gaziantep'te konak ve otellerin sayısı da hizmet kalitesi de oldukça fazladır. Bunun en önemli sebebi ise şehir dışından sık sık ziyaretçi almasıdır. Turizmin gözde merkezlerinden biri olan Gaziantep'te en iyi konak yerlerine ulaşabilirsiniz. Firmayı ve hizmet adını kullanarak firmanızı bulabilirsiniz. Firmaların iletişim bilgilerinden web adreslerine kadar tüm bilgilere sistemde yer verilmektedir. Eğer firmanıza reklam sayfasında yer vermek isterseniz de bizimle görüşme sağlayabilirsiniz. Sizin için en iyi çözümleri sunacağımızdan emin olabilirsiniz.

 Lüksü ve uygun fiyat koşulunu sağlayan bazı konaklar ise şunlardır; Anadolu Evleri, Ali Bey Konağı, Rahmi Bey Konağı Butik Otel, Asude Konak ve Şirehan Otel

 Gaziantep'in Gezilecek Yerleri

 Gaziantep'in gezilecek noktalarının sayısı da oldukça fazladır. Eğer kendi aracınızla şehri gezmek istiyorsanız dikkatli olmanız gerekebilir. Tanımadığınız şehirde aracınız bozulursa ya da arızalanırsa turunuz yarım kalabilir. Bu kapsamda oto kurtarma servislerine kolayca ulaşabilmeniz ve kurtarma hizmeti alabilmeniz oldukça önemlidir. Ekibimiz birinci sınıf hizmeti sunan en iyi firmaları sizin için sistemde bulundurmaktadır. Esnaf724.com'da dilediğiniz firmanın oto servis hizmetlerine de ulaşabilirsiniz. İşinizi en kısa sürede hallederek yarım kalan turunuza hız kesmeden devam edebilirsiniz.

 Gaziantep'te gezilecek yerler ise şunlardır; Rumkale, Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Elmacı Pazarı, Gaziantep Kalesi, Savaş Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Dulukbaba Tabiat Parkı ve Zeugma Belkıs Antik Kent bulunuyor.

 Gaziantep Esnaflığı

 Gaziantep'in kültürünü tanıyabilmek için önce insanlarını tanımanız gerektiğini unutmamalısınız. Gaziantep kültürünü en iyi insanlarında görürsünüz. Sıcak kanlılığı ve samimiyetiyle yurdumuzun en güzel esnaflarına sahip bir ildir.

 

 Gaziantep kültürünün en güzel hissedildiği zaman misafirperverliklerine tanık olduğunuz zamanlardır. Esnafları ve halk sakinleri kültürü tanımanıza yardımcı olacaktır. Naziklikleri ve hoşgörüleri esnafların verdiği hizmeti sadece sizi memnun edebilmek olduğunu anlamanıza yetecektir.

 Esnaf724 ekibi olarak siz değerli müşterilerimiz için Gaziantep ili sektörel bazlı her hizmeti en iyi şekilde sunmayı amaçlıyoruz. Şehri ziyaret etmek, konak yerlerinden faydalanmak, restoranları öğrenmek, firmaları ve hizmetlerini incelemek istediğinizde her türlü ihtiyacınıza karşılık biz bulunuyoruz. Ortak çalışma yürüttüğümüz firmalarca profesyonel çözümleri sizlere sunuyoruz. Dijital dünyanın esnaf gücü olarak mobil uygulamadan web yazılıma, teknik SEO çalışmalarından özel yazılıma kadar uzanan geniş bir hizmet ağımızı sizlere sunmaktayız.