Bayrak Direği Nedir

Bayrak Direği Nedir

Bayrak ülkeleri veya şirketleri simgeleyen kumaştan yapılan nesnelerdir. Kullanım yerlerine göre amaçları da değişmektedir. Ülkeler tarafından kullanıldığı zaman bağımsızlık sembolü, ülke bağımsızlığını simgeleyen bayrak, şirketler tarafından kullanıldığındı zamanlarda daha çok reklamı amaçlayan bir işlev görür. Bu işlevler ülke için de şirketler için de büyük önem taşır. Özellikle her ülkenin kendi bayrağının bu bayrağın yanında marşlarının olması o ülkenin fiziki olarak herhangi bir ülke tarafından işgal ya da sömürü altında olmadığına dair bir simgedir. Bu ülke diplomasileri adına çok önemli bir göstergedir.

Bayrak direği nedir

Bayraklar duvarlarda camlarda yahut evlerimizde asılı olsa bile genellikle bayrak direklerinde asılı olmakta ve okul, darphane, adliye vb. birçok devlete ait kurumda hem devletin bağımsızlığını simgelemek hem de orada olduğunu belirtmek için bayrak direklerine asılı halde bulunur. Bayrak direğinin farklı adları da mevcuttur. Halk arasında bayrak direği olarak daha sık kullanılsa da bayrak direğinin adı nedir gibi bir soruya verilecek cevap gönder olmaktadır. Göndere çekmek deyiminden de anlaşılacağı gibi en üste ufuklara çekmek manasında kullanılır ve anlaşılabilir. Bunların yanı sıra bayrak direklerinin de hali hazırda iki çeşit tipi bulunmaktadır.

Bunlardan ilki dışından halatlar yardımıyla çekilen bayrak sistemidir ve adına dıştan halatlı direk denir. Bu direğin sistemi tepede olan makaralara bağlanan halatların ucuna asılan bayrağı halatların çekilme hareketiyle tepeye taşınması ya da tepeden indirilmesi mantığıyla çalışır.

Bir diğeri ise dışarıda halatların bulunmadığı halatların diğerin iç kısmında bulunmasıyla oluşan içten halatlı bayrak direğidir. Bu direkteki çalışma sistemi de içerisinde dönerli ırgat veya dönerli elektrik motoru sistemiyle çalışır. Birisinde yanında bulunan kol yardımıyla bayrak hareketi çalışırken bir diğer sistemde tamamen işler elektrik gücüyle çalışır. Ve insan gücüne gerek kalmaz.

Bunların yanı sıra çelikten üretilerek su veya kar soğuk ya da nem gibi durumlarda paslanmayacak olarak tasarlanmış paslanmaz bayrak direği de bulunmaktadır. Bu üretimin amacı taşınacak bayrağın direğinin uzun ömürlü olması ve görüntü bozukluğuna yol açmaması amaçlanır.

Bunlar dışında bayrak direği yapımı da merak edilen konular arasında bu konuda her ülkede belirlenen bazı standartlar vardır. Bu standartlara kalite açsından uyulması zorunludur. Bunları her ülke kendisi belirler ve kendisi uygular. Genellikle 5-24 metre arasında olan bayrak direkleri arasında en çok rağbet gören 6-8 m aralığındadır. Kullanış ve boyut açısından bunlar tercih edilir. Bunun dışında alanı bahçesi ya da bayrağı kullanmak istediği yerde direğin sağlamlığı açısından yeterli uygunluk yoksa buna alternatif olarak portatif bayrak direği gibi seçenekler de bulunmakta. Bu portatif bayrak direklerinin amacı kullanılmak istenen yerde bayrağın rahatlıkla kullanılması ya da taşınırken kolaylık sağlanması. Bayrak direği alırken ve yaptırırken mutlaka malzemelerin kalitesi ve bahçe ya da nerede kullanılmak isteniyorsa zemin uygunluğunun kontrol ettirilmesi gerektiğini unutmayın.