Bilgisayar Ve Konsol Oyunları Dünyası

Bilgisayar Ve Konsol Oyunları Dünyası

Herkesin bildiği gibi artık teknoloji hayatımızda büyük bir yer kaplamaktadır. Genellikle gençler arasında bu teknoloji dağılımı yeni nesil oyunlarda gerçekleşmektedir. İnsanlar nasıl modayı takip ediyorsa gençler de yeni çıkan ya da çıkacak tüm oyunları takip etmektedir. Genellikle gençlerin ilgilendiği bu alan artık orta yaşlı insanların da ilgisiniz çekmektedir. Hatta genellikle oyun videoları çeken sınıf bu orta yaş dediğimiz sınıftır.

Oyun videoları nelerdir ve insanlar neden oyun videoları çekiyor sorularına gelecek olursak eğer oyun videolarının temel mantığı genellikle insanlar kendi ulaşamadıkları satın alamadıkları oyunları izlemek için girdikleri videolardır. Aslında video çekip internete yüklemek bilindiği gibi oldukça ilgi çekiyor. Genellikle insanlar yemek yeme videolarını yemek yerken izlemeyi seviyorlar. Ya da kendi erişemedikleri eğlence alanları videolarını da izlemekten keyif almaktadırlar. İşte oyun videolarındaki mantık da budur kendisinin bir oyun oynama donanımı yoksa örneğin konsol, bilgisayar gibi başkalarında olduğu için merak ettiği oyunları ancak başkasının yüklediği videolar sayesinde seyredebiliyor. Ya da tüm donanımlara sahip fakat oyun oynama yeteneği oldukça düşükse bir şekilde kendi gelişimini sağlamak adına bütün bilgilere bu videolardan sahip olabilmektedirler. Bazı insanlar oyun videoları izleme mantığını fazla anlamamaktadır. Bunun başlıca sebebi kendileri oyun oynamakla ilgilenmediğinden bu oyun videosu izleme mantığı akıllarına yatmamaktadır. Aslında basit bir örnek verecek olursak eğer genelde maç izleyen insanlar sonrasında maçın kritiğini izliyorlar aslında o maçı kendileri oynamadı fakat izleyip üzerinde yorum yapabiliyorlar oyun videolarının mantığı da bu yöndedir.

Peki insanalar hayatlarının birçok kısmını bilgisayar başında oyun videoları çekerek geçimini nasıl sağlıyor? İşte bu soru oldukça sorulan sorular kimine göre özellikler eski nesillere göre bilgisayar başında duran bu insanlar boşa vakit öldürüyor algısı bulunmaktadır. Aslında bu insanlar eğer isim yapmış video üreticileri arasında iseler büyük meblağlarda paralar kazanmaktadırlar. Belki de kendilerinin hayatta kazandıkları paraları birkaç sene içerisinde kazanabiliyorlar. İşte insan bir işe uzak baktığında ya da o işin bir mantığını oturtamadığında ya da kendi mantığında bir emek göremediğinde yapılan işlerde bu denli paraların kazanılabileceği ya da bu denli paraların kazanılmayı hak etmedikleri düşünülür.

Bu işin nasıl bir zorluğu var insanlar nasıl oluyor da oturduğu yerden video çekerken fazla emek verebilir gibi söylemler halk arasında bu işlerin yaygınlaşmasıyla iyice konuşulur hale geldi. Tabi insanlar bu videoları sadece oturup yirmi otuz dakika izlediğinden sadece önüne sunulanı gördüğünden insanlara garip gelebiliyor. Aslında bu videoları çeken kişi oldukça tanınmış ve profesyonel ise işin perde arkasında büyük bir prodüksiyon var. Video çekim aşaması tamamlanıyor siz yirmi dakika izliyorsunuz fakat video belki de bir saati gecik bir zaman dilimi içinde çekilmiş, burada devreye kurguyu giriyor. Kurgu yapılmadan önce montajlanması ve kısaltılması gerekmektedir. Yani kurgucu montaj bilmiyorsa iş uzuyor. Montajlanan video kurgucunun eline bırakıyor ve izleyicinin seyir zevkinin arttırılması adına içine komik videolar, resimler, yazılar ekleyerek daha keyifli izlenmesini sağlamaktadırlar. Yani bu meslek grubu aslında video çekerken bu bir ton süreçten sadece kendisi geçmediği için aslında aldığı parayı fazlası ile hak ediyor. Aynı zamanda bu insanlar sayesinde yeni meslek gruplarına yer açılmış oluyor. Bir kişinin video çekmesiyle birçok kişi iş bulabiliyor. Bu iş yapılmaya devam ettiği sürece yeni kişilere ihtiyaç duyulacaktır.

Genellikle çocuk sahibi insanlar bu kişilerin izlenilmesine izin vermiyor. Çünkü bunun çocuğun gelişiminde kötü bir rolü olduğu düşünülüyor. Aslında sanılanın aksine artık teknoloji çağında olduğumuzu göze alarak aslında bu gibi meslek gruplarına özenilmesi oldukça sıradan bir durumdur. Aynı zamanda çocuğun kendisinin ne istediğine emin olmasını ve mutlu da olabileceği bir işin yapmasına izin verilirse daha sağlıklı olur.

Oyun oynama algısı uzun zamandır kötü yansıtılmasından kaynaklı kötü de algılanmaktadır. Aslında yapılan çoğu araştırmaya göre oyun oynamaya fazla ilgili olan çocuklar zekâ anlamında diğer çocuklara göre daha pratik düşünebilen ve daha çözüm odaklı zihinlere sahip kişiler oluyorlarmış. Artık aileler oyun oynayan çocuklara öcü gibi bakmamalıdır. Bundan keyif alıyorsa bu alana yönlendirmelidir. Çünkü artık bu da bir iş haline gelmiştir. İnsanlar olarak sadece isim yaptığımız meslekleri var sayıyoruz ve bunun dışındaki mesleklere bir çöp gibi bakmaktayız. İnsanların huzur bulacağı ölene kadar yapmak isteyeceği mesleklerle çocuğumuz dahi olsa ilgilenmiyoruz sadece kazanılacak intiba ya da kendisini garantiye almasını istiyoruz. Aslında evlatlarımıza iyilik yapmak isterken kötülük yapabiliyoruz.

Bir çocuk hangi alanda ilerlemek istiyorsa size göre bu alan mantıksızda gelebilir fakat hangi alanda ilerlenmek isterse istensin aile olarak o çocuğa destek olmaktan başka bir şey yapılmamalıdır. Artık çağına göre düşünmenin vakti geldi sürekli üç beş kulaktan dolma bilgi ile çocukların gelecekleri etkilenebiliyor. Eğer bir şeyin doğru ya da yanlış olmasından emin olmak istiyorsanız bunun araştırmasına girmeniz gerekmektedir. İnsanların ağızdan çıkanları kabul ederek gerçek bilgiye ulaşmış olmazsınız.

Konumuza dönersek bu yeni nesil bilgisayar ya da konsol oyunları çığır açacak boyutlara gelmiş durumdadır. Örneğin eskiden piksel piksel ve sadece iki boyutlu olan oyunlardan şu an öyle bir görüntü kalitesine gelmiş durumdaki bu oyunlar gerçek mi değil mi grafikler bunları sorgulatır durumda tabi hala nostalji sevenlerin ilgisini bu piksel piksel dediğimiz oyunlar hala ilgisini çekiyor. Fakat bu tür oyunları sevenler hala yeni çıkan oyunları takip ediyor ve oynamakta istiyorlar.

Oyun dünyası bu kadar gelişmişken bu oyunların ekipman dünyaları oldukça gelişti fakat dolar kuru sebebi ile bu ekipmanları almakta zorlaşmış durumdadır. İnsanlar yine de bir şekilde bu ekipmanlara sahip olmaya çalışıyor. Çünkü dediğimiz gibi teknoloji geliştikçe bazı aletler geride kalabiliyor. Aynı zamanda bazı aletlerin geride kalmasıyla yerine yenilerinin gelmesi gerekiyor. Sadece eski iki boyutlu oyunları kaldıran bilgisayarların günümüzdeki oyunları kaldırıp açabilmesi imkânsız her geçen gün artık bu grafiklerin üstüne çıkılmaz derken üstüne sürekli yenileri ekleniyor.

Oyunlardaki grafiklerin kaldırılabilmesi adına artık yeni ekran kartları çıkıyor en yenisini en güncelini alıyorsunuz daha sonrasında üzerinden uzun bir zaman geçmeden yenisi çıkıyor teknoloji sürekli kendisini yeniliyor ve oyun severlerde sürekli onu yakalamaya çalışıyor. Tabi aldığınız ürün sizi birkaç sene götürebilir yenisi çıktı diye hemen miladını doldurmuyor.

Oyuncu ekipmanları sadece bilgisayar içerisindeki bileşenlerden oluşmuyor aynı zamanda bilgisayarın yanındaki bileşenleri de içerisine almaktadır. Örneğin bilgisayarda kullandığınız klavye, monitör, fare, soğutucu, kulaklık gibi aklınıza gelebilecek her türlü şey oyun oynarken ki performansınızı etkilemektedir. Oyun dünyasında en önemli şeylerden birisi ‘gecikme hızı’ dediğimiz kavramdır. Bu kavramın ufak bir açıklamasını yapacak olursak eğer oyun dünyasındaki hızın yani monitördeki hızın size gelme süresi çok önemlidir. Eğer anında tepkime alırsanız özellikle fps oyunlarında çok önemlidir. Hemen tepkime aldığınızda karşılık verme hızınızda aynı olur. Fare dediğimiz ekipmanda da böyledir fare tepkime süreniz yavaşsa reaksiyonunuzda yavaş olacaktır. Eğer oyun oynayan biri iseniz bu niteliklerde ekipmanlar almanız oyun performansınızı oldukça etkileyecektir.