Tasarruf ve İsraf

Tasarruf ve İsraf

         Tasarruf demek boş yere harcanılmasını istemediğimiz bir şeyin kullanmayıp bir kısmını saklamak demektir. Ekonomi sorunlarını yaşamak istemiyorsak tasarrufa önem vermeliyiz. Sakladığımız birşeyi gün gelir onun bizim için ne kadar önemli ve gerekli olduğunu tasarrufun ne kadar önemli olduğunu bilerek yaşamamız gerekir. Sadece para saklayarak tasarruf yapmak doğru değildir, bunun yanı sıra sabah yüzümü yıkamak için açtığımız musluğu biraz daha az açarak tasarruf yapmış oluruz, akşam yemek yapacağımız sıra yiyebileceğimiz kadar yapmazsak tasarruftan kaçmış olup ve ilerleyen zamanlarda kötü olup çöpe atma durumumuz olabilir. Tasarruf yapmak bizleri hiçbir zaman olumsuz yönde etkilemez aksine daha çok nasıl yaşamamız gerektiğini ve ancak tasarruf yaparak hayatımızı devam ettirebileceğimizi bilmek gerekir. Hayatımız boyunca bizim yaşamamızı sağlayan su tasarrufu belki de en önemli tasarruf konularından bir tanesidir. Biz toplum olarak bu günü geçirdik yarına Allah kerim demeyi tercih edip tasarrufu pek sevmeyen bir milletiz, gün geçtikçe gelirimiz artmakta ve tasarruf etmemiz de kat kat artmakta. Tasarruf deyince aklımıza sadece para biriktirmek gelebilir ama tasarruf sadece para biriktirmek değil tasarruf deyince aklımıza enerji tasarrufu, çevreyi korumak ve yemeklerimiz yaparken kullandığımız ürünleri yeteceği kadar kullanarak hem hayvan hem de yaşamımız için mutlaka önemlidir.

Tasarruf kelimesinin zıt olarak tabir edildiği karşıt ise israftır. İsraf boş yere fazla tüketim, bilinçsiz tüketim, düşüncesiz tüketim demektir. Toplumumuz daima israftan kaçınılmalı kendimiz dışında yaşayan insanlarında var olduğunu bilip öyle düşünceli bir şekilde yaşamalıdır. Bu hayatın bir kuralıdır, fakat bu kuralı kendini bilir, hayatın, tasarrufun ne kadar önemli olduğunu bilen kişiler bilir. İsraf yapmanın bize hiçbir yararı olmaz aksine daha çok zararı olur.

Biz tasarruf kelimesini hayatımıza yer edecek olursak kapalı olan televizyonun fişinin çekilmesi, interneti kullanmadığımız zamanlarda modemin kapatılması gibi vs. tasarruflar ilerleyen zamanlarda bunları yaparsak bütçemize de ne kadar faydası olacağını göreceğizdir. Bu tarz tasarrufları türkiyenin her yerinde uygulanırsa doğadan aldığımız her şeyin daha az zarar göreceğini biliriz.

Evde tasarruflu olmak sadece bir bireyin olması değil hepsinin bilinçli bir şekilde olması demektir. Bazı şeylerde önlem alınarak tasarruf yapılması gerekebilir. Örnek verecek olursak suyun boş yere akması veya fazla açılması, birtakım elektrik aletlerinin bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi birçok şeyin fazla çalışması ve yüksek derecede ayarlayarak çalışılması gibi şeylere önem verirsek evimizin ekonomik durumunu da göz önünde bulundururuz. Küçük meblağ da olsa kumbaramıza para atarak evimize katkı sağlayabiliriz.

Tasarruf toplumumuza biraz da olsa sıkıcı gelse de tasarrufun önemini bilir bir şekilde yaşarsak hayatımızda gözle görülür şeylerin değiştiğini fark edip bir kez daha önemini anlarız.