İş Geliştirme Yöntemleri

İş Geliştirme Yöntemleri

İş Geliştirme Yöntemleri

İş büyütme veya geliştirme denince ilk olarak herkesin aklına gelen bir olaylar olan iş yeri açmak, şube açmak, yeni ekipman ve malzeme alabilmek için kredi çekmektir. İş geliştirmek tam olarak bu aşamalardan oluşmamakta ve işletmenin karını katlayacak her türlü faaliyet iş geliştirmek olarak görülür. İşletme geliştirmek sadece basit olarak gece aydınlatma elemanlarını kapatmak, enerji tüketimini kapatmak gibi alışkanlıklar kazanıldığında bile mümkün olmaktadır. Böyle küçük ipuçları bile işletmenin gelişmesinde fayda sağlamaktadır. Tabi ki kısa vadede bir kar kazanmamış gibi görünmese bile, yapılan bu eylemler iş geliştirme süreçleri adına atılmış ilk adımlardır. Söz konusu alışkanlıklar kazanıldıktan sonra geçen zaman ile birlikte kazanılan kar sonucunda işin tamamen gelişmeye başladığını ve böyle devam edeceğini düşünmek gereksiz ve yanlıştır. Bunun yanında gereksiz eleman alımı, günlük aylık yıllık olmak üzere yapılan hesaplamalardan haberdar olmama, maliyetleri kontrol etmeme, dengesiz harcamalar, organizasyonda sıkıntı ve kazanılan kar sonucunda rehavete kapılmak gibi olayların olmaması gerekenler arasındadır. Bu gibi davranışlardan kaçınmak işletme sahibinin kendi işletmesi adına yapmış olduğu iş geliştirme teknikleri arasındadır. Bir işletmenin durumu ve gidişatı hakkın en iyi bilgi veren kısım finansal durumudur. Eleman işe alımları, kredi çekimleri ve taksitleri, hammadde alımı, hammadde miktarı, ödemeleri, ödeme yöntemleri bunların nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiğine dikkat edilmesi gereken ve es geçilmeyecek en önemli hususlardandır. Yine işletme sahibinin hem kendi adına hem de işletmesinin adına yapması gerekenlerdendir.

Gelişen teknoloji ile birlikte işini geliştirme yolları da gelişmeye başlamıştır. Web teknolojisinden faydalanma, markalaşma, ürün ve hizmet geliştirme, farklı reklam çalışmaları ve üstüne çalışılan bu konuları hayata geçirmek halkla ilişkiler departmanının ana çekirdeğini oluşturmaktadır. Hal böyle olunca da reklam yapmak veya işletme adına reklam vermek yapılabilecek en iyi kar kazanma yöntemleri arasındadır. Reklam yapma amaçlarından ilki daha çok kişiye hitap etmek, kitleler tarafından daha çok tanınmaktır. Bunun için atılması gereken ilk adım her yaş grubundan ve statüden insanın kullandığı arama motorlarına reklam vermektir. Dünyanın en iyisi olarak kabul edilen Google arama motorunda reklamınızın olması her bakımdan kar sağlayacak bir hamledir. 21. Yüzyıl milenyum çağında televizyonu olmayan evler vardır, fakat telefonu olmayan bir birey yoktur. İnternete reklam vermek işyeri geliştirme teknikleri içinden en karlı ve en prestijli olanıdır. Sizin için reklam yapmak, işyerinize özel logo tasarlamak, adres bilgilerinizin yer aldığı ve konumun da içinde olduğu size özel işlemler yapmakta olan bazı şirketler vardır. Bunlardan bir tanesi de ‘’esnaf724’’ tür. Her türlü Google SEO ve Adwords reklamlarını sizin için yapmaktadır. Bu da yine ticareti büyütmek için yapılan hareketler içindedir.  

Yani bir işyeri sahibinin amacı iş yapmak değil, yapılan işi geliştirmek için neler yapılabilir diye düşünmek ve kararlar almaktır. Ardından yapılan harcamaları abartılmayacak şekilde en aza indirgeyerek en fazla kar elde ederek sektörde alanının en iyisi olarak lider konumuna gelmektir. Her işletme büyümek ve gelişmek ister ve bunun için stratejik ve emin adımlar atılmalıdır.

 

ŞEYMA NUR KARAKAŞ

01.01.2021     13:11