Peyzaj Düzenlemesi

Peyzaj Düzenlemesi

       Peyzaj sözcüğü fransızcadan gelen bir terim olup anlamı kır manzarası olarak resim işlerinde kullanılan bir kelimedir. uygulama yerleri zamanla gelişir bahçelere kent planlamalarına, yerleşim alanlarına kadar yaygınlaşmıştır. peyzaj düzenlemesi halk için estetik, güzel görüntü bakımından verimli ve yaşanılası bir alan sağlamaktır. peyzaj düzenlemesi doğal ve kültürel olarak iki gruba ayrılır. doğal peyzaj; doğada olan kendiliğinden oluşan ürünler ile tabiatın oluşturduğudur. doğal peyzaj yapay bir alandan çok daha dikkat çekici ve doğal olmasını göz önünde bulundurarak dikkat çekme özelliği vardır. kültürel peyzaj; tamamı ile doğada olan şeylerin veya ürünlerin insanların eliyle yapılan yer değiştirme sonucunda oluşmuştur. 
peyzaj düzenlemesi doğadan gelen ürünlerin ferah organik bir ortam oluşturmak için yapılmış olup dikkat çekici bir özelliğe sahiptir. peyzaj düzenlemesini estetik açısı ve güzel gören kişilerin yapmasında fayda vardır. işinde uzman kişiler, eğitimini almış kişilerden oluşmaktadır. Nereye nasıl bir düzenleme yapma konusunda bilgili olup coğrafi ve iklim şartlarına uygun bbir şekilde peyzaj düzenlemesi yapılmalıdır. 
bahçe tasarımını yapmanız için peyzaj firmalarından tavsiye, yardım almanız tavsiye edilir. eğer bahçe düzenleme için yeterli ekonomiye sahip değilseniz kendi bahçenizi de kendiniz tasarlayabilirsiniz. Bahçe tasarımında önemli unsurlardan biri orantı, simetri ve görselliktir. sonucunun çok daha güzel olabilmesi için herşeyiyle orantılı olması gerekir. büyük objelerin yanında küçük objelerin olması zıtlık oluşturup karmaşa oluşabilir. 
bahçe düzenlemesi ne kadar güzel yapılırsa yapılsın dışarıdan bakılınca güzel görünmüyorsa boşuna yapılmış bir emek olur. bahçe düzenlemesi yapılırken sadeceye  bahçeye bakarak değilde tümüyle tamamlanması gereken bir peyzaj düzenlemesi olması gerekir.