Ön Mektup Nedir Nasıl Hazırlanır

Ön Mektup Nedir Nasıl Hazırlanır

Ön Mektup Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Özgeçmiş bilinen daha yaygı bir diğer adıyla CV hazırlanmasına yönelik bir çok yöntem ve kilit nokta bulunsa da işin temelinde iyi bir özgeçmiş; yapılacak olan iş başvurularında, işe uygun özellik, yetenek ve başarılarının özeti niteliği taşıyan sunum tekniğine denmektedir. Her şeyden önce raporun amaca uygun olacak şekilde söz konusu kişinin kim olduğunu, neler yaptığını, yapabildiğini, ne bildiğini ve gelecekte de neler yapmak istediği net bir şekilde ifade etme tekniğidir. Ön mektup, özgeçmiş ve bu gibi raporların vazgeçilmez bir parçası, yapılacak iş başvurularında da kullanılması büyük önem taşımaktadır. Ön mektup ne demek? ismi kapak yazısı ya da uluslararası adıyla cover letter olarak da bilinen ön mektup, özgeçmişte belirtilmeyen ya da belirtilemeyen kariyer hedeflerinin ve kariyer bakımından kinin kendisine yönelik önem arz eden bölümlerin üstünde durulmasında yardımcı olan vitrin olarak tanımlanmaktadır. Tanımından sonra cevap verilmesi gereken bir diğer soru da ön mektup nasıl hazırlanır? Bu aşama oldukça basittir. Bu tür mektuplar her yazı da olduğu gibi giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Her bölüm kendi içinde önem taşımaktadır fakat bölümlerin önem sırasını ön mektup yazan kişi belirlemektedir. Başvurulan işin niteliklerine uygun olarak hangi bölümün ne kadar önemli olacağına kişi kendisi belirlemektedir. Bunun yanında ön mektup bir sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanmalıdır. Bu sebepten dolayı cümleler kısa, net ve anlaşılır olmalıdır. Ön mektup hazırlarken nelere dikkat edilmelidir? Dikkat edilmesi gereken hususlar maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir;

  • Ön mektup bir sayfadan oluşmalıdır.
  • Ön mektup bir vitrindir ve iş için başvuran kişinin kendisini pazarlama metnidir.
  • Kişi kariyer beklentilerini açıkça ortaya koymalıdır. Hedefler kısa ve anlaşılır olmalıdır.
  • Ön mektup, işverenin beklentilerini karşılayacak ve işverenin aklına gelmesi muhtemel soruların cevabını verecek nitelikte olmalıdır.
  • Kişinin neden bu işe başvurduğu ya da neden bu işe ihtiyacı olduğunu, bu işin neden başvuran kişiye verilmesi gerektiğini açıklayan maddeler olmalıdır.
  • Kişi hayattaki başarılarını anlatabilir fakat bunu yaparken ‘’ben’’ dilini kullanmamalıdır.

Peki ön mektup ne değildir? Ön mektup, kişinin bilgi ve yeteneklerini tamamıyla anlatılacak bir metin değildir. Bilinen öbür adıyla kapak yazısında çelişkiye yer yoktur. Kişinin yaşam öyküsünü ya da hayatındaki olayları kronolojik olarak sıralayabileceği bir edebiyat türü değildir. Ayrıca, ön mektup başvurulan şirkete özel olmalıdır. Sonuç olarak ön mektup içinde başvuran kişinin tecrübe ve yetenekleri yer almalıdır. Ön mektup kişinin CV’sini inceletmek adına bir nevi davetiye olduğu düşünülürse, bu mektup CV’nin tekrarı olmamalı, aksine tamamlayıcısı olmalıdır.

 

ŞEYMA NUR KARAKŞ

09.02.2021   23:50