Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır

Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır

DOĞALGAZ TESİSATI NASIL YAPILIR?

Doğalgaz barınma alanlarımızda en çok kullanılan ısınma şeklidir. Doğalgaz kullanımının sağlanması için doğalgaz tesisatının yapılması gerekmektedir. Eğer doğalgaz bağlantısı ilk kez kurulacak ise en önce yapılması gereken tesisat işlemidir. Doğalgaz nedir? Fosil kaynaklı gaz karışımı olan kokusuz ve renksiz olan enerji elde edilmesinde kullanılan gaza denilmektedir. Doğalgaz kullanımı için mutlaka tesisat sisteminin kurulması sağlanmalıdır. Doğalgaz günümüzde her ne kadar en çok tercih edilen ısınma şekillerinden biri olsa da büyük bir risk taşımaktadır. O da gaz kaçağı olma riskidir. Bu sebepten doğalgaz kurulumunu, tesisatını yapan kişilerin alanında profesyonel ve uzman yetkililer tarafından yapılması gerekmektedir.

 

Doğalgaz Kullanımı İçin Gerekli olanlar?

*Kullanım alanına kadar olan bir doğalgaz boru hattının olması gerekmektedir.

*Sonrasında doğalgaz kullanımı için başvuru yapılması gerekmektedir.

*İç tesisatın mutlaka olması gereklidir.

*Doğalgaz abonesi olduktan sonrada gaz açımının sağlanması gerekmektedir.

 

Doğalgaz Tesisatını Gerçekleştiren Kişiler Kimlerdir?

Doğalgaz şirketlerinden onay almış yetkili doğalgaz firmaları doğalgaz tesisatçıları ile işlemleri gerçekleştirmektedir. Doğalgaz kullanımı için ilk gerekli olan tesisat işleminin yapılmasıdır. Bu işlemleri başlatmak için doğalgaz dağıtım şirketine başvurarak gerekli izinleri almanız gerekmektedir.

 

Dağıtım Şirketi Görevleri;

*Dairelerinize kadar gelen doğalgaz boru hattı bulunmuyorsa bu hattın sizlere ulaşması için gerekli işlemleri yapar,

*Bağlantının kurulmasını, iç tesisat projesinin hazırlanmasını ve tesisatın başarılı bir şekilde döşenmesinde denetleme yapar,

*Her ay gaz ulaşımını sağlar ve faturalarınızı hesaplar

*Doğalgaz ile ilgili herhangi bir sorunda sizlere teknik destek sağlama hizmetlerini vermektedir.

Doğalgaz tesisatın aşamaları ise;  2 aşama halinde gerçekleşmektedir. İlk olarak proje aşaması, diğer aşama ise, tesisat işleminin projeye uygu olarak döşenmesidir. Tasarlanan proje ve gerçekleştirilen tesisat işlemlerinin birbiri ile örtüşüyor olması çok önemlidir. Çünkü onay verildiği takdir de doğalgaz kullanımına açılması sağlanmaktadır.

 

Doğalgaz Tesisat Projesi Ne Demek?

Doğalgaz projesi, doğalgazın kullanılması adına tesisat işlemleri için boru hatlarının döşenmesinde kullanılan çizimlerdir.  Tesisat işleminin tüm ayrıntıları bu proje içerisinde yer almaktadır. Bu proje çizimleri genellikle bilgisayar ile gerçekleştirilmektedir. Doğalgaz projeleri firmalara bağlı olan uzman ve alanında profesyonel mühendisler tarafından çizilmektedir. Herhangi bir çizim hatası üzerine proje firma tarafından reddedilebilmektedir. Bundan dolayı bu işi yapan alanında uzman onaylı firmaları tercih etmelisiniz. Doğalgaz evler ve daireler için genellikle müteahhitler tarafından bina yapımında hazırlanmış olmaktadır. Bu yaşam alanında yaşayacak kişiler ise sadece kombi seçimi yaparak yerleşebilmektedirler.

 

Doğalgaz Tesisatının İşlemlerinin Yapılması;

Projeye uygun olarak tesisat boruları döşenmelidir. Tesisat işleminde eksiksiz ve tüm ayarların doğru olması gerekmektedir. Çok iyi bir doğalgaz projesi olsa da proje kadar tesiat işlemi de çok büyük önem arz etmektedir. Güvenilir bir tesisat için mutlaka alanında profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Doğalgaz Tesisat Döşenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğalgaz Sıhhi Tesisat işlemi gerçekleştirirken güvenlik kuralları kesinlikle göz ardı edilmemelidir.

*Doğalgaz boru hatları döşenirken herhangi bir arıza verdiğinde kolayca ulaşılabilir bir yerde olmalıdır.

*Bağlantıların sızdırılmaması adına tüm gerekli malzemeleri kullanılması gerekmektedir.

*Borular gerekli malzemeler ile duvara çok sağlam bir şekilde sabitlenmelidir.

*Yangın ihtimaline karşı kullanılacak tesisat ürünleri, doğalgaz borularının elektrik tesisatına uzaklığı 15 cm den az olmayacak şekilde olmalıdır.

*Tesisat borularının paslanmaması için nem ile teması en az olmalıdır.