Eğitim ve Türleri

Eğitim ve Türleri

       Eğitim kendimizi bildik bileli hayatta kaldığımız boyunca öğrendiğimiz her türlü bilgilerdir. Eğitim sadece okulda aldığımız bilgilerden değil aileden, sosyal yaşantıdan, çevreden, internetten... ve daha sayamadığımız birsürü şeyden bilgi alırız. Hayatımız boyunca aldığımız bilgileri yaşamımızda her bir gösterdiğimiz davranışa yansır.Düşünce olarak kişisel olarak insan kendini geliştirir. Hayatımızda olmazsa olmazı olan eğitim sadece bir öğretmenden aldığımız bilgiler değil küçüğümüzden bile bilgi alıyorsak buda bir eğitimdir. 
Eğitim türlerinden bahsedecek olursak formal ve informal olarak ikiye ayrılır. Formal eğitim; yüzyüze aldığımız birebir gördüğümüz eğitim şeklidir, yani okul vs. gibi yerlerde görülür. Planlı olarak yapılır ve mesleğinde uzman bilir kişiler tarafından eğitim verilmektedir.
Günümüzde ki çağa bakacak olursak eğitim serüvenini her insanın tatmasında fayda vardır, çünkü eğitim hayatımızda olmazsa olmazda bir yeri vardır iyi bir eğitim almak demek yurt dışında okumak demek değildir aldığınız her eğitim sizin yaşamınız boyunca işinize yarayacak bir bilgidir, hiçbir bilgi boş değildir. Eğitim hayatına ilk okul öncesi eğitim ile başlanılıyor daha sonrasında temel eğitim , orta öğrenim ve daha sonra lise eğitim hayatı olup bittikten sonra isteğe göre üniversite hayatı başlar eğitim hayatımız biz istersek devam eder biz istersek biter. Daha iyi yerlere gelmek için meslek hayatınızın daha iyi olması için güzel yerde eğitim almak gerekmez iş kendinizde biter eğitimi kendinize yerleştirmeyi de sadece siz isterseniz olur. Eğitim almak bilgi öğrenmek demek sizin kendinizi zamanla geliştirmesi demektir. Öğrendiğiniz bilgiler ile sosyal ortamlarda her konu hakkında bilgi edinip konuşmak kendiniz geliştirmek gibi bir çok faydası dokunur. Öğrenmek istediğiniz bilgiyi hemen internet aracılığı ile oturduğumuz yerden araştırıp bulmak bir yere kadar böylesine kolayca sahiplenmek zayıf bir insan kitlesinin oluşmasına neden olur. Günümüze bakacak olursak gençler ve çocuklar herşeye kolay bir şekilde sahip olmayı ter dökmeden birşeyleri elde etmeyi istemektedirler. Günümüzde birşeyleri bilgi edinmek öğrenmek için ekonomi olarak sıkıntı da görebiliyoruz.
Teknoloji geliştikçe insanların eğitimden çok teknolojiye bağlandığını görebiliyoruz, edinilen bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmak için çeşitli teknolojik aletlerden yararlanıldığını görebiliyoruz, adeta insanı sarhoş eden teknolojik aletler gelişmektedir. Biliyoruz ki teknolojinin gelişmesinin amacı ınsanların hayatlarını kolayca yaşamasını sağlamaya yöneliktir. Eğitim almak denilince sadece ticaret işleri, meslek bulma düşüncesinden kaçınılmalı kendini geliştirmek düşüncesiyle olmalıdır. 
Eğitim türlerinden bir diğeri ise informal eğitim;Hiçbir sisteme bağlı kalmadan çevresel yollarla edinilen bilgi türüdür. Her aldığınız bir bilgiyi yaşamınızda yer edince ve o bilgiyi hayatınızda kullanırsanız yararını sizde kendinizde göreceksinizdir. Eğitimde amaç olarak bireye kişilik ve sosyalleştirme kazandırarak toplumun bir birey haline getirmesidir. Her bilgiyi kullnım alanı farklıdır, işine yaramayacağı bilgileri kullnmak zaman kaybetmek demektir.
Eğitim denilince insanların aklına sadece okulda sınırlı kişi sayısında, saat hesabı yapılarak, belirli yaş gruplarında  ve işinde uzman kişiler tarafından okul eğitimi gelir. Eğitim sadece okulda alınmaz her toplumdan bir bilgi de eğitim olarak nitelendirilir. 
Geleceğimizi sorgulamak, düşünce kapasitesini geliştirmek için eğitim verdiğimiz bu dünyada daha iyi ve daha bilgili bireyler yetiştirmek adına tüm olanaklar sağlanması gerekir.