Tarımsal İlaçların İnsan Sağlığına Etkileri

Tarımsal İlaçların İnsan Sağlığına Etkileri

İnsan yaratıldığı günden bugüne kadar beslenmesini doğadan almış olduğu ürünler sayesinde sağlamış bulunmaktadır. İnsan sağlığı için gerekli olan ürünleri doğadan almış olduğu için belirli konularda sağlığına zararlı ve faydalı yönde etkilere sahip olmuştur. İlk başlarda yaşam standartlarının düşük olması, teknolojik aletlerin henüz keşfi sağlanmadan yararlı ve zararlı olan maddeleri deneme yanılma yoluyla bularak yaşama serüvenlerini ilerletmiş bulunmaktadırlar. Günümüz şartlarında bir çok besini gönül rahatlığı ile tüketme şansımız bulunmaktadır. Coğrafi konumlara göre farklılık gösteren bu unsurlar yerel halk için kültürel olarak besin kaynakları tüketmektedir. Teknolojinin gelişmiş olması ile birlikte bir çok besinin hangi topraklar üzerinde gelişimi mümkün olduğu, hangi hava şartlarında yararlı bir şekilde türediğini öğrenmekteyiz ve bu bilgilere internet aracılığı ile ulaşımı oldukça kolay bir hal almaktadır. Tarımda zirai ilaç kullanımı nedir nelere dikkat etmemiz gerekmektedir bu konuda sizleri bilinçlendirmek ve dikkat etmeniz gereken unsurları anlatacağız. Günümüzde doğa kirliliğinin artması ile ekilmiş olan mahsullerden, meyve ağaçlarından, sebze tarlalarından, yeterli kadar ürün alamamaktayız. En büyük etken olarak ozon tabakasının incelmesi olarak bilinmektedir. Ozon tabakası inceldiği zaman güneş ışınları yer yüzüne zararlı bir şekilde nüfus etmektedir. Bu durum toprağa oldukça zara vermektedir zararları sadece toprağa değil buzulların erimesi, göletlerin kuruması kimi bölgede sel felaketleri yaşanıp mahsullere zarar verirken kimi yerde su kıtlığından dolayı besinler, hayvanlar ve insanlar su yokluğu ve geçim sıkıntısı çekmektedirler.

İnsan nüfusunun artması ve dünya düzeninin korunamadığını fark eden bilim insanları bu konuda besin yetersizliğini önleyebilmek için çeşitli kimyasal ilaçlar üretimine başladığı görülmüştür. Zirai ilaç, tarımsal ilaç olarak biline bu ilaç türleri, ekimini gerçekleştirdiğimiz uzun ömürlü olan meyve ağaçları ve mevsimsel olarak ekimi gerçekleştirilen bakliyat türleri ve sebzeler için uygulanmaktadır. Zirai ilaçların insan sağlığına zararları araştırıldığı zaman bir çok nedenle karşı karşıya kalmaktayız. Manav ve marketlerde satışı gerçekleştirilen bu tarz ürünlerin maalesef üretim aşamasında zirai ilaç kullanılıp kullanılmadığı veya hangi işlemlerden geçtiği belirtilmemektedir. Bu konuda bizlerin yapması gereken uygulama almış olduğumuz meyve ve sebzeleri bol suyla yıkadıktan sonra tüketilmesidir. Günümüzde az bilinen ama etkili olan bir diğer yöntem sirkeli su ile yıkanmasının ve ardından tüketilmesidir. Tarımsal ilaç kullanılan ürünleri tüketiminde ve sonrasında sağlığımız için etkilerini göz ardı etmemiz sağlıklı yaşamamız için bir engel teşkil etmiş bulunmaktadır. Tarımsal ilaçların olumsuz etkileri sadece insan sağlığına etkisi olmayıp çevremize ve çevrede bulunan hayvan popülasyonuna da oldukça zarar vermektedir. Tarımsal ilaçların veya zirai ilaçlamaların kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlar;

Göller, su birikintileri ve nehirlerde bilinçsiz bir şekilde tarımsal ilaçlamaların kullanılması sonucu su kirliliğine sebebiyet vererek orda yaşayan hayvan türlerinde azalma ve türlerin ölümü gerçekleştiği görülmektedir. Önemli olan ilaçlamanın yapılmış olması değil, bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğidir.

Kontrolsüz bir şekilde yapılan ilaçlama sulama sonrasında buharlaşma ile gökyüzünde yerini almaktadır ve bulutların hareket ettiği bölgedeki yağışlarda yeraltı kaynaklarına ciddi anlamda zarar vermektedir.

Kullanılan zirai ilaç veya tarımsal ilaçların ambalajlarının çevreye zarar vermesi ve doğada özellikle kuş türlerinde ve arılarda ölüme sebebiyet vermektedir.

Tarım ilaçları kullanımı ve risklerinin oluşmasını engellemek için ve daha yaşanılabilir bir dünya kurmak için tarımsal ilaçların kullanımında oldukça dikkat etmemiz gerekmektedir.